Hur hittar man en coach?
Kanske har du tankar på att anlita en coach. Kanske har just du funderat på hur det skulle vara att få tillgång till mer av din potential och verkligen uppleva mer av det som betyder mest för dig i livet. För de flesta av oss så finns det flera saker som vi vill göra lite bättre och där vi har mycket att vinna på att ta hjälp av och arbeta tillsammans med en coach.
Men hur hittar man en bra coach?
Och hur vet man vilken coach man ska välja? Det är bara några av de frågor som är bra att utforska innan du bokar ditt första samtal. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att finna rätt coach för dig att boka ditt första samtal med.
Varför ska du anlita en coach?
Först och främst, varför ska man anlita en coach? Människor anlitar en coach av flera anledningar. Vanligtvis då de vill ha stöd att komma vidare inom något specifikt område i det privata eller inom det professionella livet. Det kan handla om personlig utveckling, eller stöd att nå värdefulla mål där coachen ofta kan göra stor skillnad för människor. Det finns stor potential för de människor som tar hjälp av en coacher, vilket också är anledningen till att branschen är en kraftigt växande internationell industri.
Vad är coaching?
Coaching är en professionell samtalsmetodik som fokuserar på att hjälpa människor att nå sina uppsatta mål och förverkliga sina visioner, både inom yrkeslivet och det privata livet. En coach arbetar med att hjälpa personer eller grupper att optimera sina resurser genom att lyssna uppmärksamt, ställa kraftfulla frågor, vägleda, stötta och ge stärkande återkoppling.
Coaching är en metod som har blivit alltmer populär de senaste åren, både inom företagsvärlden och bland privatpersoner. Genom att arbeta med en coach kan man få hjälp att identifiera och övervinna hinder som hindrar en från att nå sina mål och förverkliga sina visioner.
Vad kostar det att anlita en coach?
Coacher som är bra på riktigt vet sitt värde. Därför är de inte gratis. Priset varierar så klart men det är inte ovanligt med en prislapp på mellan 1000 - 5000 kr per timme. Priset kan vara högre när det exempelvis handlar om executive coaching eller ledarskapscoaching.
Är det mycket pengar för en timmes coaching? Det är upp till dig att avgöra. För vissa klienter kan ett samtal innebära en livsavgörande insikt som i sig kan vara ovärdeligt. Så kostnaden för coacher kan så klart jämföras med det resultatet du får ut av arbetet
Hur vet man att en coach är bra?
Det som avgör om en coach är bra, är vilka resultat personen kan stödja dig att skapa i ditt liv. Vilket certifikat eller utbildning personen har är inte det som avgör hur bra personen är på sitt arbete. Några av de bästa i världen innehar inget av de vanligt förekommande certifikaten som exempelvis ICF etc. Viktigt att tänka på är att du själv är en viktig faktor i hur mycket du får ut genom att arbeta tillsammans med en coach.
Några indikationer på att du hittat bra coacher
- Är förmodligen redan ganska upptagen eller har ont om ledig tid.
- Har bevisligen nöjda klienter. Kolla testimonials på deras hemsida. Andra sätt att hitta coacher är att fråga i sitt eget kontaktnät om någon person är villig att rekommendera en coach som de själva är nöjd med.
- Riktigt bra coacher har förmodligen fler än en coachutbildning i ryggen. De är heller inte fast i en specifik skola eller teknik. Som exempelvis ICF, NLP, 3P, KBT, TA eller liknande. Coaching är ett hantverk och det krävs en gedigen investering i utbildning, men också att coachen genom många timmars coachande byggt upp en solid erfarenhet av hantverket. Coachens egna personliga utveckling ligger också till grund för hur effektiv en coach är i sin förmåga att skapa resultat för klienten.
- En av de viktigaste aspekterna att tänka på är att coachen inte ska vara beroende av att ha dig som klient. Det betyder att coachen är fri att säger det du faktiskt behöver höra och inte det du kanske vill höra. Risken med en coach som är beroende av att ha dig som klient är att coachen inte agerar fullt ut professionellt.
Vilken typ av coach ska jag välja?
I Sverige erbjuds idag ett antal olika typer av coaching. Om du söker på internet så kommer du hitta fler alternativ än du förmodligen behöver. För att hitta rätt coach för dig kan du även behöva fundera kring dina behov och specifika önskemål med coachingen. Inom vilket område är det du vill ha coaching? Handlar det exempelvis om ditt professionella eller privata liv?
Här ser du några tips på olika typer av coaching:
Detta är bara några exempel på olika typer av coaching som finns tillgängliga. Det finns många fler coachingområden och varje område är utformat för att möta specifika behov och mål hos klienten.
- Livscoaching: Denna typ av coaching hjälper personer att uppnå personliga mål och att hitta en balans mellan arbete och privatliv, samt att hantera svåra livsförändringar.
- Ledarskapscoaching: Denna typ av coaching hjälper ledare att utveckla sina färdigheter och ledarskapsstil för att kunna leda mer effektivt.
- Executive coaching: Denna typ av coaching är riktad till företagsledare och verkställande direktörer för att stödja dem att utveckla sina ledarskapsförmågor, beslutsfattande och strategiskt tänkande.
- Hälsocoaching: Denna typ av coaching fokuserar på att hjälpa personer att uppnå hälsosamma livsstilsförändringar, såsom att minska stress, äta hälsosamt och motionera regelbundet.
- Karriärcoaching: Denna typ av coaching fokuserar på att hjälpa en person att utveckla sin karriär och uppnå professionella mål, såsom att hitta rätt jobb eller starta en egen verksamhet.
- Transformativ coaching: Denna typ av coaching hjälper klienten att utveckla en djupare självinsikt och att förändra sina grundläggande övertygelser och beteendemönster för att uppnå sina mål.
Vad kan en coach hjälpa till med?
Här är några exempel på när coaching kan vara helt rätt väg framåt
- Relationer: för att stärka relationer med exempelvis familjemedlemmar eller arbetskollegor.
- Utmanande beslut: stöd vid svåra beslut och dilemman. Hantera oro för konsekvenser av det ena eller det andra beslutet.
- Lämna eller stanna kvar: när du börjar fundera på att exempelvis byta arbetsplats.
- Problemlösning: när du behöver nya perspektiv för att lösa utmanande problem.
- Mål: för att få stöd att äntligen uppnå drömmar.
- Sresshantering: när du behöver få stöd att återfå balansen i livet.
- Självkänsla: återfå trygghet i dig själv. Stå stadigt även när det blåser.
- Hitta glöden: hitta tillbaka till glöden i kärlekslivet. Eller i arbetet. Hitta mening och motivation.
- Hitta din riktning: för att komma ut ur "vilsenhet". För att återfå klarhet i ditt nästa steg. I relationen, i arbetslivet, i livet.
Vad mer behöver jag tänka på?
För att coachingen ska fungera så är det viktigt att du känner förtroende för coachen. En god relation är avgörande för hur långt du kommer i dina samtal. Det kan vara bra att börja med ett lagom stort coachingprojekt för att känna efter hur det funkar med din coach. Online coaching är ett bra alternativ som gör att du kan hitta den bästa coachen för dig utan att behöva befinna dig på samma plats geografiskt.
Kom överens med din coach om att starta med några tillfällen. Exempelvis 4-5 samtal. Och sedan expandera antalet tillfällen efter det om du känner att det ger det stöd du önskar. Det ska vara lätt att börja med coaching. Större coachingpaket som kanske sträcker sig över ett år passar bättre att investera i när man redan har tillit och en god relation till sin coach.
Läs mer på www.nicklaskarlsson.nu