Traditionell kontra transformativ coaching: Förstå de viktigaste skillnaderna

Traditionell kontra transformativ coaching: Förstå de viktigaste skillnaderna


Traditionell kontra transformativ coaching: Förstå de viktigaste skillnaderna

Är du intresserad av att lära dig mer om coaching och de olika tillvägagångssätten? Traditionell coaching är allmänt känd, men transformativ coaching blir alltmer populär. Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan dessa två typer av coaching och hur kan transformativ coaching hjälpa klienter? I det här blogginlägget utforskar vi de viktigaste skillnaderna mellan traditionell och transformativ coaching.


Olika paradigm: "Utifrån och in" kontra "Inifrån och ut"

En av de grundläggande skillnaderna mellan traditionell och transformativ coaching är det underliggande paradigmet som de arbetar utifrån. Traditionell coachning bygger på ett utifrån och in-paradigm, som utgår från ett antagande att yttre omständigheter, såsom människor, saker, händelser etc är orsaken till våra känslor och upplevelser. Transformativ coachning däremot utgår från ett paradigm som bygger på ett inifrån och ut-paradigm, vilket innebär en förståelse om att våra upplevelser skapas från ögonblick till ögonblick inifrån och ut via våra egna personliga tankar i stunden.


Tillämpningsbaserad kontra implikationsbaserad coaching

Traditionell coaching är starkt inriktad på tillämpning, där klienterna får strategier och information som de ska genomföra i sina liv. Transformativ coaching är å andra sidan främst implikationsbaserad. I stället för att tillämpa information och strategier blir klienterna medvetna om konsekvenserna av sina insikter, vilket leder till globala förändringar i deras perspektiv och beteende.


Att fylla sinnet kontra tömma sinnet

Traditionell coaching fyller ofta klientens sinne med mer information, strategier och idéer. Transformativ coaching fokuserar snarare på att "tömma" klientens sinne för att få bättre tillgång till kreativitet, inre visioner och klarhet. Utgångspunkten är att ett klart sinne är lång mer värdefullt än ett sinne fyllt med ett överskottstankar.


Informationsbaserad kontra insiktsbaserad coaching

Traditionell coachning ger information, medan transformativ coachning bygger på insikt. Klienterna får klarhet om hur deras upplevelser är beskaffade och hur de skapas i stunden, vilket leder till en djupgående förändring av deras perspektiv.


Framtidsorienterad kontra "i nuet" orienterad

Traditionell coachning tenderar att vara mer framtidsorienterad och fokusera på prestationer, framgång och måluppfyllelse. Transformativ coachning är mer inriktad på det nuvarande ögonblicket och klokheten som ligger däri, vilket leder till en djupare förståelse av oss själva och skapandet av ett mer meningsfullt liv.


Sammanfattning:

Transformativ coaching och traditionell coaching har vissa likheter, men skillnaderna är avgörande. Traditionell coaching fokuserar mer på antagandet om den yttre världens påverkan samt olika tillämpningar för att få till förändringar. Transformativ coachning arbetar med utgångspunkt från ett inifrån och ut-perspektiv, vilket leder till en djupgående förändring av klienternas perspektiv av olika aspekter av livet. Som en naturlig implikation sker önskade förändringar oftast utan ansträngning.


Om du är intresserad av att bli coachad coaching är det viktigt att förstå skillnaderna och välja det tillvägagångssätt som bäst motsvarar dina klienters behov. Transformativ coaching kan leda till djupare insikter och ett mer meningsfullt liv, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som söker en transformativ coachingupplevelse.


Intresserad av att bli coachad?

Om du är intresserad att bli coachad och söker efter rätt coach för dig, så kan man förenklat säga att det är mindre viktigt för dig som klient att hålla reda på dessa två skillnader som jag har beskrivet i denna artikel. En viktigare fråga att ställa sig är "kan den coach jag väljer stödja mig att lösa de problem som jag vill ha hjälp med?" Vilken metodik, certifikat, diplom som coachen uppvisar är ju mindre viktigt egentligen.


Intresserad av att coacha?

Är du coach? eller vill du lära dig att coacha? Då är det absolut av vikt att förstå skillnaden mellan dessa distinktioner. Som praktiserande coach finns stort värde att bygga på dina kompetenser med flera coaching-perspektiv. Det ger dig större möjlighet att betjäna klienten med det förhållningssätt som ger klienten mest utväxling i stunden.


Coaching är ett livslångt hantverk och vill du bli mer effektiv och bättre på ditt hantverk, så är det mycket värdefullt att förstå dessa skillnader.


Hoppas att du tyckte denna artikel var intressant.


Läs mer på www.nicklaskarlsson.nu


Med värme