Så får du ut mesta möjliga av dina samtal med en coach.

Så får du ut mesta möjliga av dina samtal med en coach.

Så får du ut mesta möjliga av dina samtal med en coach.

Att ta hjälp av en bra coach kan både vara otroligt givande och ett värdefullt stöd i olika skeden i livet. Ibland till och med livsavgörande. Men för att dina samtal med coachen ska bli riktigt bra krävs inte bara att du går till en erfaren coach. För att du ska få ut mesta möjliga behöver du ta ett stort eget ansvar. En del har en föreställning att om man bara går till en riktigt bra coach så kommer de att fixa "problemet". Det är såklart inte riktigt så det går till. I den här artikeln får du lära dig fem nycklar som gör att du kommer få ut mesta möjliga av dina coachingsamtal.


#1 Eget ansvar

När du går till en coach, ska du gå ditt med inställningen att du vill ta eget ansvar för din utveckling och framgång. Sanningen är den att ju större ansvar du är redo att ta desto mer kommer du att få ut av dina samtal. Det är ditt liv det handlar om. Våga gå "all in" under dina samtal med din coach. Var brutalt ärlig när du utforskar dig själv och dina tankar. Det är ditt ansvar att våga titta på dina utmaningar i olika perspektiv. Coachen ansvarar för processen, att ställa frågor, att utmana och uppmuntra dig att se saker och ting ur olika perspektiv. Men det är ditt ansvar att efter bästa förmåga utforska dessa nya perspektiv och att leta efter guldet.


#2 Var förberedd

Inför varje samtal med din coach. Se till att komma väl förberedd. Det vanliga är att du träffar din coach i ca sextio minuter. Tiden går fort och det är därför viktigt att du själv har en tydlig idé om vad du vill fokusera på under samtalet. Det är såklart inte alltid så att man vet exakt vad kärnan är i det man behöver utforska. En bra coach kommer stödja dig med att sortera och att hitta det som du behöver utveckla. Men ett bra sätt att se till att du tar med dig det som är viktigast för dig att prata om, är att bygga en egen lista med ämnen som du vill jobba med. Skapa ett ställe där du skriver ner funderingar och teman som du vill arbeta med tillsammans med din coach. Det är ett bra sätt att fånga tankar när de dyker upp. Du kan sedan sortera och prioritera inför ditt samtal med coachen.


#3 Anteckna insikter

När du samtalar med din coach, se till att notera under mötet eller efter, de viktigaste som kom ut av samtalet. Det är lätt att tro att man kommer att komma ihåg allt. Men risken är att bra insikter som kom ur mötet glöms bort när man återgår till vardagen. Att kunna gå tillbaka och läsa sina egna noteringar från samtalet gör att du kan fortsätta utforska de nya perspektiven. Många gånger kommer de största förändringarna mellan samtalen. Men det kräver också att du själv är villig att fortsätta utforska de nya perspektiven även mellan samtalen.


#4 Fokusera på en sak i taget

Det kan vara frestande att försöka hinna med så många ämnen som möjligt under ett samtal. Men risken är att det varken blir "hackat eller malet". Att försöka hinna med många ämnen slutar oftast med att man inte hinner grunda ordentligt i en fråga eller utmaning. Försök istället att jobba på djupet med ett tema i taget. Det är inte ovanligt att det är just på slutet som den viktigaste insikten kommer när man har tagit sig tid att utforska ett område ordentligt.


#5 Jobba systematiskt istället för sporadiskt

När du beslutar dig för att anlita en coach. Se till att ha marginal att investera i flera samtal. Jobba konsekvent över en förbestämd period. Det är bra mycket bättre att jobba relativt intensivt under några veckor, än att jobba med sporadiska samtal utspritt över ett år. Det är viktigt att få igång ett momentum.


#6 Tag ett hundra procent ansvar

Att ta ett hundra procentigt ansvar för din egen framgång är att vilja göra det som krävs. Ju mer ansvar du lägger hos någon annan desto mindre makt över din egen situation har du kvar.


Hoppas att du finner detta intressant. Kom ihåg att anmäla dig till mitt nyhetsbrev så får du mer mentala nyttigheter i din e-postlåda.


Varma hälsningar