Den perfekta Chat GPT-prompt-formeln [GUIDE]

Den perfekta Chat GPT-prompt-formeln [GUIDE]

Den perfekta Chat GPT prompt-formeln - Steg-för-steg guide.


Att använda den perfekta prompten när du använder ChatGPT, Bard eller Bing kommer att ge dig fantastiska resultat som kommer att spara dig massor av tid. Här kommer en riktigt användbar formel som du kan använda i nästan alla situationer.


Jag vill dela med mig av den formeln i den här videon, och förhoppningsvis kan du bara kopiera och klistra in denna prompt. De flesta som använder ChatGPT, Bard eller Bing fastnar i nybörjarläget där de bara ställer en fråga och försöker få ett svar genom att interagera med AI:n. Men om du ger rätt prompt från början kommer du oftast att få svaret utan att behöva omarbeta det flera gånger. Låt mig visa dig exakt hur det fungerar.


Den perfekta prompten är baserad på sju bästa metoder som jag ska dela med mig av. Dessa sju steg kommer att hjälpa dig att förstå det bättre, och jag kommer att ge dig några konkreta exempel som kan vara till hjälp.


Var specifik:

Du vill ge så mycket detaljer som möjligt. Många gånger försöker människor skynda på detta eftersom de vill se en utmatning, och de tror att de kan justera det senare. Men gör inte det. Var mycket specifik. Här är ett exempel: Du kan fråga "Berätta om alla olika hundraser som finns" eller vara mer specifik och fråga "Vilka är de olika hundraserna som är lämpliga för lägenhetsliv och är små i storlek?" Du får mycket mer relevanta svar när du är mer specifik.


Uttryck dina avsikter:

Du behöver ange dina avsikter i prompten. Här är ett bra exempel: Många gånger säger folk "Förklara kvantfysik", och då får de ett långt svar. Men om du uttrycker dina avsikter, till exempel "Jag hjälper min son med hans naturkunskapsläxa. Jag vill förklara kvantfysik på ett mycket enkelt sätt", då får du ett mycket specifikt svar som är anpassat för det.


Använd korrekt stavning och grammatik:

Gör ditt bästa för att använda korrekt stavning och grammatik, även om modellen kommer att rätta till det mesta. Ibland kan en liten stavfel skicka utmatningen i fel riktning. Så även om du använder stavningskontroll genom att högerklicka på något du har stavat fel och rätta till det, kommer det oftast att säkerställa att din prompt ger dig det bästa svaret.


Styr utmatningsformatet:

Ge någon form av riktning för vilket typ av utmatningsformat du vill ha. Till exempel kan du be om att få en lista med steg för att göra en chokladkaka eller be om en förklaring av en process i en stycke text. På så sätt vet modellen vilket format du förväntar dig.


Följ upp med följdfrågor:

Ibland behöver du ge följdfrågor för att klargöra eller ändra någon av ingångarna i formeln som jag kommer att ge dig. Även om du använder den perfekta prompten kan det hända att du behöver följdfrågor för att tydliggöra det du vill ha.


Om du inte får det resultat du önskar, experimentera med olika fraser: Ibland förstår inte modellen hur du har formulerat din prompt, men med den perfekta formeln som jag kommer att visa dig kan du få önskat resultat i de flesta fall. Men om det inte fungerar, experimentera med olika fraser och ändra ordningen på delarna i formeln.


Ibland gör jag en faktakontrollsprompt:

Jag får vanligtvis mina resultat och matar tillbaka det till modellen och ber om en faktakontroll på den informationen eller den utmatning jag fick. Detta ser till att den går igenom processen en gång till för att ge en mer tillförlitlig information.


Nu ska jag visa dig formeln!

Om du följer denna formel och använder all den specifika information jag redan har gett dig i rätt ordning, kommer du att få resultat som är mycket bättre än vad du får nu.


Här är formeln:


[Kontext] + [specifik information] + [avsikt] + [önskat utmatningsformat] = den perfekta prompten.


Här är några exempel:

Om du är en nybörjarkock kan du ange:


  1. [Kontexten] som "Jag är en nybörjarkock"
  2. [Specifik information] "Jag försöker laga italiensk mat"
  3. [Avsikt] kan vara "Kan du ge mig ett enkelt och lätt att följa recept?"
  4. [Önskat utmatningsformat]: kan vara en numrerad lista från ett till tio.


Den perfekta prompten skulle vara:

"Jag är en nybörjarkock som försöker laga italiensk mat. Kan du ge mig ett enkelt och lätt att följa recept och numrera dem från ett till tio?"


Du kan också ge ytterligare kontext i formeln, till exempel "Kan du ge mig det perfekta lasagnereceptet?" På så sätt kan du anpassa prompten ännu mer.


Denna perfekta prompt kan användas för ChatGPT, Bard och Bing.


Det jag rekommenderar dig att göra härnäst är att lära dig något som kallas "prompt priming", vilket innebär att du gör förberedande åtgärder innan du ger prompten. Du bör aldrig bara ställa en fråga utan att förbereda modellen för vad du förväntar dig.


Jag hoppas att du har haft nytta av denna guide, Tack för att du har lyssnat!



Läs mer på www.nicklaskarlsson.nu


Med värme