Vad är Chat GPT och varför ska man ha koll på det?

Vad är Chat GPT och varför ska man ha koll på det?

Vad är Chat GPT?

Den nya megatrenden AI (Artificiell Intelligens) slår igenom med dunder och brak i världen. Medan många har hört talas om AI i allmänhet, kanske inte alla har hört talas om Chat GPT. Chat GPT är en AI-driven textgenerator som skapats av OpenAI, ett ledande företag inom AI-utveckling. Men vad gör Chat GPT unikt och varför är det värt att känna till? I den här artikeln utforskar vi några av de vanligaste användningsområderna.


Chat GPT för research kring nya ämnen

Chat GPT kan användas på många olika sätt. En av de stora fördelarna med ChatGPT är dess förmåga att genomföra research kring nya ämnen. Istället för att spendera timmar på att läsa och sammanställa information från olika källor kan användare snabbt få tillgång till sammanfattningar och förslag på ämnen att forska vidare på.


Detta gör ChatGPT till ett mycket effektivt verktyg för studenter, forskare och alla som är intresserade av att lära sig om nya ämnen.


Hur många användare har Chat GPT?

Även om Chat GPT är relativt nytt på marknaden, har det redan fått en stor användarbas. OpenAI rapporterar att verktyget används av miljontals människor över hela världen på många olika sätt. Det rapporteras att Chat GPT hade en miljon användare redan efter fyra dagar efter lanseringen. Efter ca två månader var antalet närmare hundra miljoner.


Ämnen och vinklar för att skapa artiklar och blogginlägg

En annan intressant användning för Chat GPT är att generera ämnen och vinklar för artiklar och blogginlägg. Genom att mata in ett ämne eller en fråga kan användare snabbt få tillgång till förslag på intressanta vinklar och nyheter som kan användas för att skriva innehåll som är relevant och intressant för läsare.


Detta kan vara till stor hjälp för copywriters och marknadsförare som behöver snabbt skapa innehåll för sina kunder och kundernas webbplatser.


Ger nya möjligheter att fuska

Tyvärr har inte alla använt Chat GPT på ett etiskt sätt. Eftersom verktyget har förmågan att skapa unikt och trovärdigt innehåll och ge svar på frågor, har vissa använt det för att fuska i akademiska sammanhang. Detta har lett till oro över användning och etiska frågor kring verktygets användning.


Vanliga frågor och svar

För att hjälpa användare att förstå verktyget och dess funktioner bättre, har OpenAI sammanställt en lista över vanliga frågor och svar. Dessa inkluderar frågor om verktygets säkerhet, dess förmåatt lära och dess begränsningar. En bra start för att få svar på frågor.


Skapa innehåll för sociala medier

Chat GPT kan även användas för att generera innehåll för sociala medier. Genom att mata in specifika nyckelord eller ämnen kan användare snabbt få tillgång till förslag på tweets, Facebook-inlägg och Instagram-beskrivningar som kan användas för att öka engagemang och följare på sociala medier-plattformar.


Skriva mail och svara på förfrågningar

Förutom att generera innehåll kan Chat GPT även användas för att skriva mail och svara på förfrågningar. Genom att mata in specifika nyckelord och ämnen kan användare skapa effektiva och trovärdiga e-postmeddelanden som kan användas för att svara på kundfrågor och supportbegäranden.


Omformulera befintliga texter

ChatGPT kan även användas för att omformulera befintliga texter och göra dem exempelvis mer SEO-vänliga. Genom att mata in ett befintligt innehåll och nyckelord kan man snabbt få tillgång till en omformulerad version av texten som är optimerad för sökmotorer.


Söka arbete och skriva CV

Chat GPT kan fungera som din personliga assistent när du ska söka ett nytt arbete. Chat GPT kan matcha ditt CV med en specifik annons eller tjänst. Den kan hjälpa dig att träna på intervjufrågor kopplat till tjänsten och mycket mer.


Risk för rasistisk och kvinnofientlig slagsida

En oro som har uttryckts kring Chat GPT och andra AI-verktyg är risken för rasistisk och kvinnofientlig slagsida. Eftersom AI-verktyg är baserade på data som har skapats av människor, kan de återspegla samma fördomar och diskriminering som finns i samhället.


Detta är en viktig fråga som AI-utvecklare behöver ta hänsyn till för att säkerställa att verktygen används på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.


Detta är Open AI – Chat GPTs skapare

Open AI är det företag som ligger bakom utvecklingen av Chat GPT. Företaget grundades 2015 av Elon Musk och andra teknologientreprenörer med syfte att skapa säker AI som kan gynna mänskligheten på lång sikt.


Sökordsanalyser

Chat GPT kan även användas för att utföra sökordsanalyser och identifiera de mest relevanta sökorden för en viss webbplats eller ett visst ämne. Genom att använda AI-verktyg för sökordsanalys kan marknadsförare och SEO-specialister spara tid och arbeta mer effektivt.


Kommer Google lyckas straffa AI-genererat content?

En annan fråga som har ställts är hur Google kommer att hantera AI-genererat innehåll när det gäller sökresultat och ranking. Eftersom AI-genererat innehåll är så pass avancerat och kan vara svårt att skilja från det som är skrivet av människor, finns det en oro för att det kan missbrukas för att öka sökmotorrankingen på ett oetiskt sätt.


Google har dock uttryckt att deras algoritmer fortsätter att utvecklas och anpassas för att kunna identifiera och straffa oetiskt beteende, inklusive användning av AI-genererat innehåll på ett felaktigt sätt. Det är därför viktigt bruka Chat GPT och andra AI-verktyg att använda dem på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.


Disclaimer! Chat GPT är inte perfekt

Trots alla avancerade funktioner är det viktigt att påpeka att Chat GPT inte är perfekt och kan därför göra misstag. Chat GPT lanserades i november 2022 och är bara i början av sin utveckling. Användare av verktyget bör alltid granska och korrekturläsa det genererade innehållet innan det publiceras.


Vad händer med informationen vi delar med Chat GPT?

En annan viktig fråga som har ställts är vad som händer med informationen som användare matar in i Chat GPT. OpenAI har förklarat att de inte sparar eller använder någon personlig information som matas in i verktyget för något annat ändamål än att generera önskat innehåll.


Du får det du ber om

Slutligen är det viktigt att påpeka att Chat GPT bara kan generera innehåll baserat på de instruktioner och nyckelord som användaren matar in i verktyget. Det kan inte tänka självständigt eller skapa innehåll som strider mot användarens instruktioner. För att använda Chat GPT på bästa sätt bör därför användare vara tydliga och exakta i sina instruktioner för att få bästa möjliga resultat.


Vad kommer tjänsten kosta i framtiden?

Det är oklart vad som kommer att hända med Chat GPT i framtiden och om det kommer att bli en avgiftsbelagd tjänst. Just nu erbjuds verktyget gratis för användare, men det är möjligt att OpenAI kan börja ta ut en avgift för att använda verktyget eller erbjuda olika prispaket för olika nivåer av användning.


Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Chat GPT ett avancerat AI-verktyg (Artificiell Intelligens) som kan användas för att generera innehåll, skapa uppslag och idéer samt hela artiklar, skapa innehåll för sociala medier, skriva e-postmeddelanden, utföra sökordsanalyser och omformulera ett befintligt innehåll. Trots sina fördelar är det viktigt att använda verktyget på ett etiskt och ansvarsfullt sätt och att granska det genererade innehållet innan det publiceras eller delas.


Orkar du inte lära dig promter för att bemästra chatGPT? Testa ett enklare alternativ här!


Fler intressanta artiklar på www.nicklaskarlsson.nu/blog


Med värme