Vi lider alla av ständig minnesförlust!

Vi lider alla av ständig minnesförlust!

Visste du att alla människor lider av minnesförlust? Hela tiden faktiskt!

För inte så länge sedan så påminde en vän mig om en sak som för mig varit bortglömd i mer än 20 år. Det var en sådan sak som om han inte påmint mig om just detta, så hade detta förmodligen varit bortglömt för alltid i min värld.


Var befann sig detta minne under alla dessa år?

En del säger att minnen lagras i hjärnan. Men går det verkligen att bläddra bland alla lagrade minnen i någons hjärna? Nej, det går ju faktiskt inte att gå omkring i biblioteket av alla gamla minnen och liksom plocka fram det man önskar. Ingen kan ju faktiskt hitta ett specifikt minne i någons hjärna och plocka ut det, eller undersöka det.


Många tankar blir det

Det sägs att vi tänker någonstans mellan 60.000 till 90.000 tankar per dygn. Jag vet inte vem som har kommit fram till detta, eller ens hur man gör för att räkna tankar. Hur som helst, denna siffra dyker med jämna mellan rum upp i olika sammanhang. Och om detta är exakt vetenskap eller inte låter jag vara osagt. Men en sak är säker, många tankar passerar vårt medvetande varje dygn.


Alla tänker hela tiden

Tankar kommer och går. 24 timmar om dygnet. 7 dagar i veckan. Vår medfödda tankeförmåga vilar aldrig. Den producerar ständigt nya tankar. Oavsett om vi vill det eller inte. Inget att göra åt. Det är så det funkar enligt tankeförmågans natur. Du kan ju göra ett försök att sluta att tänka.


Lycka till!


Det enda som existerar för dig är det som tänks just nu

De tankar vi inte är medveten om just nu, är bortglömda. Antingen för tillfället, eller för alltid. De tankar som inte tänks i detta nu, har slutat existera för oss. Tills dess att de eventuellt dyker upp igen.

Det är ett mycket mystiskt fenomen, och samtidigt vanlig vardag för varje levande människa.


Alla minnen är tankar

Allt som du kommer ihåg är en tanke som tänks i stunden. Det som är bortglömt är tankar som inte längre tänks. Minnet jag berättade om inledningsvis existerade inte alls för mig under alla dessa år. Bortglömt. Försvunnet i en mystisk värld av ingenting.


Vi lever i en ständigt pågående minnesförlust

Så här är det för det mesta med det du tänker, om du tänker efter. Det mesta som du någonsin har tänkt, försvinner in i glömska. Vi lever i en ständigt pågående minnesförlust. Minnen slutar existera i ditt medvetande. Tills dess att det eventuellt och plötsligt dyker upp igen, utan förvarning, utan att be om lov. Det bara dyker upp. Från ingenstans till någonstans. Från ingenting till någonting. På ett ögonblick.


Detta är en funktion och ett naturligt fenomen som vi alla människor delar. Inget vi kan göra något åt. Det bara är. Vi föds in i detta fenomen av ständiga minnesförluster och minnesupphittningar. En dans mellan skapelse och förintelse. Genom hela livet!


Jag tänker ibland att alla tankar som passerar vårt medvetande är en som en gammal filmrulle som spelas upp framför oss. Bilder spelas upp framför våra ögon. Vi kan bara se och vara medveten om de bilder som finns framför oss just nu. De bilder som har passerat kan vi inte se. Inte heller de bilder som kommer strax.


"Även detta ska förgås"

- Tidlös visdom



Läs mer tankegodis på www.nicklaskarlsson.nu


Med värme