Tänk inte positivt...

Tänk inte positivt...

Tänk inte positivt...tänk inte negativt heller!

Att vara mentalt klartänkt är däremot obegränsat värdefullt!


Det har ganska länge varit omåttligt populärt att hävda att positivt tänkande är det som är det bästa i alla lägen. Jag vill påstå att det inte är helt sant. Positivt tänkande kan till och med leda till döden. Faktiskt. I den här artikeln vill jag utmana idén om positivt tänkande. Och ge ett mer klarsynt perspektiv på positivt tänkande i syfte att bli lite mer balanserad och klokare.


Vad är positivt tänkande?

Ett positivt tänkande är när vi använder vår förmåga att tänka på ett sådant sätt att vi upplever saker och ting lättare och enklare. Vi upplever de känslor som kommer med ett positivt tänkande som att det gynnar oss i det vi tar oss för.


Positivt tänkande kan påverka min upplevelse av något i stunden. Man kan uppleva att en utmanade uppgift känns enklare och mindre utmanande. Vilket såklart kan vara användbart. Ett positivt tänkande påverkar min känsla och upplevelse av verkligheten i stunden.


So far so good!


Positivt tänkande rent livsfarligt?

Kanske kommer du ihåg Franz Reichelt som 1912 klädde sig i en egenhändigt tillverkad dräkt som han var övertygad skulle få honom att kunna flyga. En fallskärmsliknande konstruktion. Med denna positiva övertygelse kastade han sig ut för Eiffeltornet. Det fick en ödesdiger konsekvens och han avled senare av sina skador.


Helt klart måste han ha tänkt mycket positivt om sitt experiment. Hur annars skulle han vågat pröva sin uppfinning? Ett positivt tänkande i den situationen kostade honom livet.


Positivt tänkande förändrar inte det som är sant i grunden!

Positivt tänkande kan förändra en människas sätt att se på saker. Hur hen upplever en situation. Men inte ens den mest positiva tanke i världshistorien kan förändra eller påverka det faktum som gravitationen innebär. Eller de vetenskapliga principer som gör sig gällande för att kunna flyga. Som i exemplet med Frantz Reichelt.


Positivt tänkande kan endast påverka din egen subjektiva upplevelse. Inte objektiva faktum.


Det är värt att känna till.


Tänkandet påverkar vår uppfattning om verkligheten

Ett positivt tänkande kan därför berusa människor och förvränga en människas förmåga att se och förstå en situation med klarhet. Det kan även ett negativt tänkande också göra såklart. Poängen är inte att påstå att positivt tänkande är negativt eller tvärtom. Poängen är den att vårt eget tänkande alltid påverkar vår uppfattning om verkligheten.


Alltid...


utan undantag...


Det är ovärderligt att känna till.


Det är såklart aldrig några problem att tänka positivt, så länge du är medveten om att det är just det du gör. Det är heller inga problem att tänka negativt, så länge du är medveten om att det är det du gör.


Och om du i stunden är medveten om att du tänker positivt, eller negativt, så är du klartänkt...


...och det är värdefullt att vara medveten om... i alla lägen!


Tack för att du har lyssnat!


Med värme