Lyssna inte på dina känslor... det är en fälla!

Lyssna inte på dina känslor... det är en fälla!

Lyssna inte på dina känslor...det är en fälla!


Har du någon gång fått lära dig att man alltid ska lyssna på sina känslor? Att man ska lyssna på exempelvis sin magkänsla. "Magkänslan har alltid rätt!" osv.


För varje människas bästa vill jag utmana det påståendet. Jag vill istället hävda att du ska vara lite misstänksam innan du låter känslorna guida dig i olika beslut osv.


I den här artikeln berättar jag varför.


Därför kan det vara en fälla att lyssna på dina känslor

Det kan tyckas logiskt att en människas känslor är det som dikterar vad som är rätt och fel för just den människan. Det vill säga att "känns det inte rätt så är det inte rätt". Många gånger så upplever vi att känslan vi haft i olika lägen har varit korrekt när man tittar i backspegeln. Vi säger saker som "det var det jag kände på mig"! En människas känslor har därför tillskrivits stor trovärdighet när det gäller att ta olika beslut, eller att bedöma vad som är bra eller dåligt för en specifik människas liv.


Men är verkligen våra känslor tillförlitliga rådgivare?

Är det i grunden sant att känslor faktiskt kan ge oss tillförlitlig information om vad som är rätt eller fel för oss? Vad som är bra eller dåligt för oss? Svaret är, tro det eller ej, nej på den frågan. Känslor kan inte berätta för dig vad som är rätt eller fel. Känslorna kan inte berätta vad som är bra eller dåligt för dig. Det är inte så känslor fungerar.


Låt oss titta på ett par vanliga situationer.

Kan exempelvis känslor berätta vad som är bra eller dåligt för oss? Har du någon dividerat med dig själv om du ska gå till gymet eller inte? Du VET inom dig att det bästa för dig är att gå till gymet och köra ditt pass. Ingen tvekan om det. ÄNDÅ skriker din känsla "sitt kvar i soffan", "titta på en bra film istället", "ät upp chipspåsen". I det läget så är rådet du får från dina känslor det motsatta mot det som faktiskt är bäst för mig.


Faktum är att för många är det så att känslorna sällan håller med om att jag bör gå till gymet. Om man då låter känslan guida så skulle många aldrig komma iväg till gymet alls. Men man gör det ändå helt enkelt. Oavsett vad känslorna försöker tuta i oss.


Ett annat exempel kan vara när vi ska städa i hemmet. Jag vet inte hur det är för dig, men för många är det så att känslorna vill styra åt andra håll än att städa i hemmet. För väldigt många är det förknippat med tråkiga känslor att städa. Om man då skulle lyssna blint på känslorna om städningens göra eller icke göra så skulle utan tvekan många aldrig städa. Men som tur är så gör vi det ändå. Oavsett känslornas illvilliga förslag.


Ett allvarligt exempel

Ett mer allvarligt exempel är människor som plågas av ätstörningar. En bekant berättade nyligen om sitt barn som besväras av ätstörningar. Barnet får väldigt obehagliga känslor när det är dags att äta. Fast än barnet är trådsmal så skriker känslorna "ät mindre", "du är tjock".


Att lyssna på sina känslor i det här fallet är förknippat med allvarliga konsekvenser för barnet. Känslorna ger alltså inte guidning i vad som är det bästa för barnet.


Metoden och behandlingen för barnet med sin ätstörning är hjälpa barnet att äta ändå. Att oavsett vad känslorna försöker lura i barnet så ser man till att barnet äter ändå. Det vill säga att gå emot känslorna. Att inte lyssna eller respektera vad känslorna säger.


Så du kan med andra ord inte lyssna blint till dina känslor, de är nämligen inte tillförlitliga på det sättet vi tror.


Hur ska jag hantera mina förrädiska känslor?

Lösningen är lika enkel som lite provocerande. Gör det du behöver göra ändå. Oavsett vad dina känslor försöker skrika till dig. Gör det ändå. Städa, gå till gymet, ta hand om vindsförrådet, klipp gräsmattan, säg förlåt, säg jag älskar dig osv.


Bortom känslornas godtyckliga åsikter väntar medfödd klokhet. Precis på samma sätt som att vi vet att det är bättre att gå till gymet än att pösa i soffan. Även fast vi väljer att pösa i soffan.


När du gör det du behöver göra oavsett hur det känns, så blir du obegränsat kraftfull i ditt liv.


Missförstånd om hur känslor fungerar förvirrar

Det är förvirrande för människor när vi tror att känslor har en funktion som de inte har. När vi tror att känslor kan en massa saker som de inte kan. Då hamnar vi i dilemman om vilka känslor ska jag lyssna på? Vilka är de sanna och vilka är de falska? Vilka talar sanning och vilka ljuger?


Så hur funkar egentligen känslor då?

Känslor kan endast berätta en enda sak för oss. Inget annat. Faktiskt. Och just det är de däremot helt utomordentliga bra på att göra. De berättar för oss vad som pågår i vårt eget tänkande i stunden.


"100% av dina känslor kommer ifrån 100% av ditt eget tänkande i stunden. Utan undantag!"


Thats it!


Det vill säga, känslor är en träffsäker spegling av det tänkande som pågår i stunden. Tankar känns. Vi känner det vi tänker. Hela tiden.


Det är ovärdeligt att känna till.


Vad du kan göra

Så när du tar dina känslor på allt för stort allvar. När känslorna verkar berätta om framtiden, eller det förflutna, eller om vad som är bra eller dåligt för dig. Pröva då att ställa dig följande fråga:


Kan det vara så att det jag känner och upplever i den här stunden, har med mitt eget tänkande att göra just nu?


Tack för din uppmärksamhet. Hoppas att du tyckte inlägget var intressant.


Har du känslor som är ogynnsamma för dig? Vill du fortsätta det här samtalet? Kontakta mig!


Med värme

Nicklas Karlsson